середу, 23 серпня 2017 р.

НОВИНКИ ЛІТЕРАТУРИ




Гутовська-Адамчик Малгожата
110 вулиць [Текст] : роман / Малгожата Гутовська-Адамчик; пер. з пол. Ярослави Івченко. - Львів: Урбіно, 2016. - 280 с.
Чудова книга від авторки "Дівчат із 13-ї вулиці", що обов'язково сподобається і хлопцям, і дівчатам, а батькам нагадає про власні буремні шістнадцять.





Гутовська-Адамчик Малгожата

220 маршрутів [Текст] : роман / Малгожата Гутовська-Адамчик; пер. з пол. Ярослави Івченко. - Львів: Урбіно, 2016. - 280 с.
Із братами Міхалом та Міколаєм Вербицькими читач уже знайомився в книжці Малгожати Гутовської-Адамчик “110 вулиць”. Та якщо героєм “110 вулиць” був старший, Міхал, то цього разу нас чекає ближче знайомство з молодшим, або Малим. Міколаєві 13 років.
Він обожнює гру на ударних інструментах і мріє про створення власного музичного гурту. Хлопець саме розпочинає навчання в гімназії і, схоже, що в школі він зовсім не має друзів. Прогулюючи уроки, він досліджує різні автобусні маршрути Варшави.
Зовсім несподівано виявляється, що хлопець таки знаходить однодумців і друзів, причому там, де він найменше цього сподівався…


Анн – Софі Брасм
Дихай! / Наше попереднє життя [Текст] : романи / Анн-Софі Брасм; переклад з франц. Ірини Дух. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017.-256 с.
Твори французької письменниці Анн-Софі Брасм, яка в шістнадцять років гучно дебютувала романом-сповіддю «Дихай!», доволі неоднозначні та контроверсійні. Їх емоційно обговорюють як на батьківщині письменниці, так і далеко за її межами. Їх категорично не сприймають і ними щиро захоплюються. Їх читають підлітки і цілком сформовані дорослі люди.
Дружба і самотність, цинічне прагнення влади і хвороблива прив’язаність до людини, яка не надто й заслуговує на любов, вірність і відчайдушне намагання перемогти біль втрати, знаходячи в собі сили жити далі. Жити, щоб перемагати і щоб дихати.


Часодії — серія книг письменниці Наталії Щерби, написана в жанрі підліткової фантастики. Головною героїнею серії є юна чарівниця Василина Огнєва, що потрапила в особливий світ, де всі вміють керувати часом.

Щерба Н.
Стрибок над зорями : роман / Наталія Щербат; пер. з російської Н. Косенко, Н. Сидорової. – ВД «Школа», 2016. – 416 с. (серія «Лунастри»).

“Лунастри Стрибок над зорями” – з цієї книжки розпочинається серія “Лунастри” фентазі-оповідань від відомої та улюбленої письменниці Наталіі Щерби, по добре вже всіми зачитаними “Часодії”. Сам твір про хлопчика підлітка, який має цікаве хобі бігати по дахах в ночі. У нього є вірні друзі, але є й вороги, які заважають вільно пересуватися. В один момент в його місто приїжджає симпатична дівчинка, яка перевертає життя підлітка з ніг на голову, вона відкриває хлопчикові інший світ – світ чарівництва, світ зірок. Але чи все так просто в цьому світі? Чому дівчинка виявилася саме в цьому місті? І як вплине на хлопчика відкритий йому світ? Наскільки незвичайними виходять світи у автора. Ні на що не схожі, абсолютно дивовижні. Зі своїм серцем, достовірні, так і здається – простягни руку і торкнешся їх. По-справжньому казкові – але не нудотні. Забирають в дитинство – але не наївно-дитячі.


Люсі – Монд Монтгомері
Енн із зелених Дахів. Дія роману розгортається наприкінці XIX століття. На фермі Зелені Дахи живуть немолоді вже брат із сестрою, Метью й Марілла Катберти, які разом живуть в «Грінгейблзі», фермі в селі Ейвонлі, на острові Принца Едуарда, вирішують взяти із сирітського притулку в Новій Шотландії хлопця, котрий міг би допомагати їм у господарстві на фермі.
Зелені дахи, будинок розташований в Кавендіші

Але через непорозуміння під їх дах потрапляє не хлопчик, а руденька худорлява дівчинка одинадцяти років на ім'я Енн Ширлі. Розумна, жива Енн жадає бути всім у радість, вона дуже балакуча, але в той же час їй не подобаються власне ім'я, бліде обличчя, всіяне веснянками, і руді кіски. Нові батьки навсправжки беруться за її виховання. Разом з тим дівчинка росте, але в ній як і раніше залишаються її дитяча безпосередність і прямота.

Ніна Елізабет Грьонтведт
Абсолютно нецілована [Текст] : повість/Ніна Е. Грьонтведт; переклад з нор. Наталі Іваничук. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. – 320с.
«Абсолютна нецілована» – друга книжка норвезької письменниці Ніни Елізабет Ґрьонтведт, написана у формі щоденника дівчинки-підлітка, який авторка сама й проілюструвала. Героїня Уда Андреа Стоккгейм – вже знайома українським читачам за книгою «Привіт, це я!» – знову пише про себе, свою найближчу подругу Геллє, молодшу сестричку Ерле, тата й маму, шкільних друзів. І… про свої перші закоханості. Словом, про всі-всі найпотаємніші таємниці, про які можна писати в чудовому новенькому записнику-щоденнику, який замикається на ключик.

Смейл, Г.
Дівчина – гік [Текст] – Geek girl: роман для підлітків/ Г. Смейл; пер. з англ. Л. Пилаєва. – Київ: форс Україна, 2017. -0 332, [4]с. – 2000 пр.
Гаррієт Меннерс звичайнісінька п’ятнадцятирічна школярка з Лондона, яка, напевно, знає геть усе, окрім того, як правильно одягатися, фарбуватися чи знаходити спільну мову з однолітками. Вона ґік старомодна, соціально непристосована людина, якій жодним чином не вдається  вписатися у соціум. У вільний час вона полюбляє читати «Оксфордський словник» і зовсім не цікавиться модними журналами, як більшість дівчат її віку.
Абсолютно випадково Гаррієт випадає нагода перевернути своє життя з ніг на голову. За іронією долі, одного дня ненависна мода затягує її у вир карколомних подій і дає унікальний шанс стати обличчям відомої модної фірми «Бейлі».
Чи вдасться Гаррієт перетворитися із незграбного підлітка на справжню зірку світу моди? Що робити з першою закоханістю, адже випадково вона знайомиться не те що з гарним хлопцем, а зі справжнім левом? І, найголовніше, чи вдасться їй залишитися собою?
У книзі частково дотримано особливостей мовлення сучасних підлітків.

Немає коментарів:

Дописати коментар