пʼятницю, 7 квітня 2017 р.

ПИСАНКА ЧАРІВНА

Писанка — це яйце, декороване традиційними символами, які пишуться за допомогою воску й барвників.
Способів прикрашання яєць дуже багато. Залежно від способу яйця мають свою назву: писанки, дряпанки, крапанки, мальованки. Яйця вкривають бісером і блискітками, нитками і різнокольоровими ткани­нами й папером.

Цей вид мистецтва поширений у багатьох народів світу. З писанками і фарбованими яйцями (крашанками) пов'язано безліч легенд, повір'їв, переказів, звичаїв, традицій, обрядів, які виникли ще в язичницьку добу, видозмінювалися, а з прийняттям християнства набули нової якості — пов'язаної з дійством освячення паски під час найголовнішого християнського свята — Великодня. Звідси і їхня назва — «великодні яйця».
На передодні великого свята Воскресіння Господнього із викладкою книжок "Писанка чарівна - символ України" та розповіддю про писанки, працівники  Кокайло І. З. та Пахолок О. З. Теребовлянської міцької ПШБ завітали у Територіальний центр надання соціальних послуг відділення денного перебування (соціальної адаптпції) Теребовлянської міської ради. Дівчата розповідали про значення писанки та про символи, які малюють на писанках після чого разом із пенсіонерами, які були присутні малювати писанки. Організатор цієї зустрічі Мороз О. І.




 
 


Немає коментарів:

Дописати коментар